Aken

Aken is één van de grootste steden in het grensoverschrijdende gebied Euregio Maas-Rijn en ligt op slechts 30 autominuten rijden van Maastricht. Met meer dan 250.000 inwoners, een rijke historie en veel industrie is Aken een belangrijk knooppunt en de grootste stad in het gebied.

In de Romeinse tijd stond Aken al bekend om haar hete, zwavelhoudende minerale bronnen, die werden gekanaliseerd en getransformeerd in thermale baden, die nog steeds in gebruik zijn. Aken werd rond 1880 een industriestad met onder andere spoorwegfabrieken, een bloeiende zijde-industrie en florerende tabaksproductie.

 


De stad was de eerste Duitse stad die na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden bevrijd werd. Hierna heeft Aken zich vlug hersteld en is ze uitgegroeid tot één van de indrukwekkendste steden in de omgeving. De Dom van Aken (Aachener Dom) is één van de indrukwekkendste kerkgebouwen in Duitsland en maakte deel uit van de Akener koningspalts, gebouwd in opdracht van Karel de Grote. In de Dom bevinden zich veel christelijke relieken, waaronder – volgens de overlevering althans – de windselen en lendendoek van Jezus Christus. Hierdoor geldt Aken als een voorname bedevaartsplaats.

Een andere bekende bezienswaardigheid is het gemeentehuis van Aken, dat naast de Markt ligt. De Markt telt veel gezellige kroegen en restaurants. Aken is ook een aantrekkelijke winkelstad, met gezellige winkelstraatjes en prachtige architectuur. Dit alles maakt een dagje uit in Aken tot een bijzonder beleving. Met maar liefst drie stations, de directe buslijn Maastricht–Aken en enkele autowegen is Aken bovendien bijzonder goed bereikbaar.