Maastricht: midden in de Euregio

Maastricht is de hoofdstad van Limburg en één van de oudste steden van Nederland met een historie die teruggaat tot 500 v.Chr. De stad ligt aan de rivier de Maas en grenst aan het Heuvelland en buurland België – met in het westen het Nederlandstalige Vlaanderen en in het zuiden het Franstalige Wallonië. In Maastricht wonen en werken bijna 119.000 mensen. Voor meer informatie of Belgie klik hier
Zuid-Limburg grenst in het oosten aan Duitsland. Het Duitse grensgebied heeft veel overeenkomsten met (vooral oostelijk) Zuid-Limburg, zowel op zakelijk vlak als op het gebied van cultuur en taal. Voor meer informatie over Duitsland klik hier.Historie

De geschiedenis van Maastricht gaat terug tot het Paleolithicum, of de oude steentijd. Er zijn werktuigen en resten teruggevonden van ongeveer 250 duizend jaar oud. Reeds toen bevonden zich kampementen in het gebied. De omgeving werd later bewoond door de Kelten, totdat de Romeinen hun intrede deden in het gebied. Mosa Trajectum, zoals de Romeinen Maastricht noemden, was niet echt een stad maar castra: een Romeins legerkamp.

De Romeinen maakten een eerste brug over de Maas waardoor, ongeacht de waterstand, men de overkant kon bereiken. Deze Romeinse brug heeft duizend jaar dienst gedaan (inclusief renovaties) totdat deze in 1275 instortte. Hierna werd 200 meter noordwaarts de bekende Sint Servaasbrug aangelegd. Na het vertrek van de Romeinen is de stad tot op de dag van vandaag permanent bewoond gebleven.

Maastricht ontwikkelde zich in de 19de eeuw tot de eerste grote industriestad in Nederland. Hier ontstond de eerste grootschalige industrie van Nederland, met vooral veel keramiekfabricage. Sinds de oprichting van de Universiteit Maastricht (nu: Maastricht University) in de jaren ‘70 van de 20ste eeuw, profileert de stad zich meer en meer als congresstad en dienstenstad, met tientallen Europese instituten en instellingen. In 1992 vond de Eurotop plaats, waar de twaalf Europese landen het Verdrag van Maastricht sloten, dat de basis vormde voor de Europese Unie en de latere euro.